Scuola Italiana Pizzaioli powstała w późnych latach 80tych  dzięki naszej miłości do

pizzy i silnej potrzebie nauczania fachu Pizzaiolo. Ciągle poszukujemy i łączymy nowe rozwiązania, technologie oraz pasję do wyrabiania ciasta.

 

Nasza historia zaczyna się w Caorle

 

Nasz historia rozpoczyna się w Caorle, niedaleko Wenecji, gdzie do dziś mamy swoją główną siedzibę. Począwszy od siedziby rozszerzyliśmy działanie na większą część Włoch oraz zagraniczne kraje:

  • Polska
  • Niemcy
  • Francja
  • Rosja
  • USA

 

Nauczanie profesji Pizzaiolo

 

Pasja i chęć przykazywania sekretów wyrabiania najlepszej pizzy jest motywacją do ciągłego eksperymentowania , odkrywania i uczenia się, a następnie dzielenia się wiedzą z każdym kto chce nauczyć się tej profesji.

 

Kursy

Scuola Italiana Pizzaioli była pierwszą szkołą, która wprowadziła kursy dodając do części praktycznej również teoretyczną, dzięki czemu student zdobywa profesjonalną wiedzę, której wymaga ten zawód.

Nasze zajęcia pozwalają Pizzaiolo na wyrabianie ciasta na podstawie ujawnionych receptur jak również byciu świadomym jakie rezultaty może uzyskać wprowadzając zmiany ( np. od rodzaju mąki, różnych metod mieszania). Ponadto będzie wstanie sprostać niespodziewanym problemom, które są częścią pracy Pizzaiolo.